Sabah is now known as Sabahawks

The above was the new logo/mascot for Sabah football team as unveiled by the Honourable CM of Sabah, Datuk Seri Musa Hj Aman last night during the closing ceremony of the SAFA Inter-Zone Competition.

SabahRhinos.com was invited to witness the event and was represented by 4 members (including yours truly). A new song was also aired, titled “Sabah Helang”.


After the event, we managed to speak to the SAFA Secretary Mr Alijus and he informed us that apart from re-branding the team, SAFA also hopes that the new mascot will bring new life and determination the players.

However he was surprised when we informed him that KL team is also using the Hawk as their mascot. He added that SAFA does not need the approval of FAM regarding the mascot change.

We also informed him that a big majority of the fans online does not agree to the change. Which he acknowledge that it was not a surprise but wants us to get feedback after the event.

So it’s Sabahawks now (yes with 1 ‘H‘).

Leave your feedback in the comments.

—————-

Gambar di atas adalah logo/maskot baru pasukan Sabah yang dilancarkan semalam oleh YAB Datuk Seri Musa Hj Aman sempena majlis penyampaian hadiah pertandingan antara-zon SAFA. Sebuah lagu bertajuk “Helang Sabah” juga telah diudarakan.

SabahRhinos.com telah dijemput oleh menghadiri majlis ini dan dihadiri oleh 4 wakil.

Selepas majlis itu kami sempat berbual dengan En Alijus, Setiausaha SAFA berkenaan penukaran maskot tersebut. Beliau berkata, selain dari menukar imej pasukan, SAFA juga berharap ia akan memberi semangat baru kepada pemain-pemain negeri.

Tetapi beliau terkejut apabila kami memberitahu yang pasukan KL juga menggunakan Helang sebagai maskot pasukan mereka. En Alijus berkata penukaran maskot tidak memerlukan kebenaran dari FAM.

Kami juga memberitahu yang majoriti penyokong di portal SabahRhinos.com tidak setuju dengan penukaran maskot pasukan. Beliau mengatakan itu tidak mengherankan tetapi berharap kami akan terus dapatkan maklumbalas semua penyokong selepas ini.

Jadi pasukan Sabah sekarang dikenali dengan Sabahawks atau Helang Sabah.

Apakah maklum balas anda? Sila turunkan di komen.

57 thoughts on “Sabah is now known as Sabahawks

  • January 20, 2012 at 4:58 pm
    Permalink

    aku pun dak STUJU JUAK jadi nama SABAHWAKS. Bagus2 nama Sabahrhinos… Sabah prnah jadi juara Liga Malaysia di bawah nama Sabah Rhinos…

  • January 20, 2012 at 5:11 pm
    Permalink

    rhinos tatap rhinos………

  • February 12, 2012 at 3:30 am
    Permalink

    i don’t know about you but i think this rebranding shit had something to do with “politics” tgkla siapa chairman & siapa ketua penyokong kelab sabahawks?bukan dua2 org politik?saya rasa laa..kalau salah minta maaf saja laa, I’m just like u guys i dont support this mascot changing i know its been 2 years now and that damn hawk is clearly has taking our good old mr rhino’s place, and i am pretty sure that everything i wanna say has been said by many of u in previous posts, but if somebody knows the proper/formal way to inform SABAH FA about this i will support u 100% bradah..kita collect signature ka ..apa ka..tulis surat ka..tolonglah i think we really should do something, bkn kita mau perang ka apa kan tapi mcm nda siuk ba blg urang..lagi2 kalau pg stadium sakit oo hati tgk sabahawks sana sini mcm sabahrhinos x layak suda pigi sana..i bet there more rhinos than hawks..bodoh mmg bodoh la penukaran ni..smpai sekrg nda buli terima

  • February 20, 2012 at 3:56 pm
    Permalink

    saya fikir sabah FA perlu tukar kembali ke sabah rhinos kerana:

    1. Pasukan lain dalam malaysia tiada pun yang tukar identiti. contoh selangor walaupun naik turun tetap dengan gelaran red giants.

    2. lihat liga2 professional lain di dunia. Sentiasa Bangga dengan identiti mereka zaman berzaman.. contoh MU- red devils Livepool – The Reds, barcelona – the catalans Real Madrid – galaticos.. dan banyak lagi.

    3. Nama @ gelaran adalah kebanggaan peminat dan penyokong.. ia merupakan semangat evergreen yang perlu disimpan dalam hati penyokong sebagai satu sentimental value… kenapa perlu tukar sedangkan sentimental value yang ada pada sabahRhinos sudah tersemat dalam jiwa penyokong.

    4. sayang duit buat rebranding, banyak yang perlu diubah logo, warna dll.. itu lah pasal ada pasang boot sabahwaks minta orang register clun penyokong dengan minta yuran RM 35. kalau ikhlas mau kasi orang join minta lah murah sikit. bukan semua penyokong sabah banyak duit kadang2 mau beli tiket pun terpaksa mau tunggu game bagus dulu.

    so kesimpulannya SabahRhinos sudah ada sentimental value yang dihargai oleh semua penyokong, tidak perlu lah tukar pergi burung helang kerana KL pun guna helang, team Rugbi di sabah pun guna eagles. macam kita pula yang ciplak dorang ni.

  • February 20, 2012 at 4:04 pm
    Permalink

    saya cadangkan SAFA panggil shebby buat pula MYSabah macam Myteam dulu. so pemain2 MYSabah kita jadikan pasukan SabahRhinos VS Sabahawks. kita tinguk stakat mana hebat semangat ini SabahHawks?…

  • March 6, 2012 at 7:35 pm
    Permalink

    sy cadangkan nama Sabah fa baru adalah…….SABAHAWKS THE RHINOS SLAYER…….haha mcm dota pula….

  • August 1, 2012 at 3:54 pm
    Permalink

    Klu Jufry Omopor x main kt std.Likas ari tu,tntu pgurusan Sabah FA x tau ada’Messi Sabah’dr pedalaman yg tertapuk selama ni.Rajin2lah htr wakil pegi msuk kg yg jauh dr bdr utk kesan bakat bdk2 kita.Jgn biar bkat durg trbiar cmtu sja.Nti bkn sja cm Messi,tp cm Ronaldo,Torres,Cassilas pn korg bole jmpa.Bila dgr pgulas sebut sbhawks,asing sgt mendgrnya.Tp trpaksa sja dgr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *