Sabah is now known as Sabahawks

The above was the new logo/mascot for Sabah football team as unveiled by the Honourable CM of Sabah, Datuk Seri Musa Hj Aman last night during the closing ceremony of the SAFA Inter-Zone Competition.

SabahRhinos.com was invited to witness the event and was represented by 4 members (including yours truly). A new song was also aired, titled “Sabah Helang”.


After the event, we managed to speak to the SAFA Secretary Mr Alijus and he informed us that apart from re-branding the team, SAFA also hopes that the new mascot will bring new life and determination the players.

However he was surprised when we informed him that KL team is also using the Hawk as their mascot. He added that SAFA does not need the approval of FAM regarding the mascot change.

We also informed him that a big majority of the fans online does not agree to the change. Which he acknowledge that it was not a surprise but wants us to get feedback after the event.

So it’s Sabahawks now (yes with 1 ‘H‘).

Leave your feedback in the comments.

—————-

Gambar di atas adalah logo/maskot baru pasukan Sabah yang dilancarkan semalam oleh YAB Datuk Seri Musa Hj Aman sempena majlis penyampaian hadiah pertandingan antara-zon SAFA. Sebuah lagu bertajuk “Helang Sabah” juga telah diudarakan.

SabahRhinos.com telah dijemput oleh menghadiri majlis ini dan dihadiri oleh 4 wakil.

Selepas majlis itu kami sempat berbual dengan En Alijus, Setiausaha SAFA berkenaan penukaran maskot tersebut. Beliau berkata, selain dari menukar imej pasukan, SAFA juga berharap ia akan memberi semangat baru kepada pemain-pemain negeri.

Tetapi beliau terkejut apabila kami memberitahu yang pasukan KL juga menggunakan Helang sebagai maskot pasukan mereka. En Alijus berkata penukaran maskot tidak memerlukan kebenaran dari FAM.

Kami juga memberitahu yang majoriti penyokong di portal SabahRhinos.com tidak setuju dengan penukaran maskot pasukan. Beliau mengatakan itu tidak mengherankan tetapi berharap kami akan terus dapatkan maklumbalas semua penyokong selepas ini.

Jadi pasukan Sabah sekarang dikenali dengan Sabahawks atau Helang Sabah.

Apakah maklum balas anda? Sila turunkan di komen.

57 thoughts on “Sabah is now known as Sabahawks

  • January 25, 2010 at 10:25 am
    Permalink

    letak lah apa saja maskot.. itu bukan salah satu penyebab kekuatan atau kelemahan sebuah pasukan. maskot tetap maskot. seandainya maskot raksasa sekali pun kalu player main macam semut tidak ada guna. badak pun dah kira binatang yang tahan lasak. apa-apa hal pun go sabah go.. smoga dengan kepimpinan Ketua menteri kita akan menyuntik semangat bermain para pemain – pemain sabah. fikir2 kan dan selamat beramal…

  • January 25, 2010 at 11:31 am
    Permalink

    Biasanya logo/maskot ni sebagai pembakar semangat kepada penyokong sesebuah kelab bola sepak. Sekiranya logo/maskot itu sering kali berubah bukankah ianya menunjukkan ‘ketidak-stabilan’ sesebuah pasukan?.. penyokong akan berkata kenapa perlu tukar?.

    Pa pun pada sa la kan, kita sudah kenali team sabah ni dari dulu lagi sebagai rhinos (pindik tapi tagap) jadi kekalkanlah logo lama tu dan logo baru ni mimang nda memberi semangat langsung kepada penyokong!

    MrB… bg ja point2 yang ada undian diforum tu… lagi satu pelawa la pengurusan SAFA untuk surf tenet tengok ni website ni…

  • January 25, 2010 at 1:08 pm
    Permalink

    Tukar maskot itu adalah pilihan SAFA. Peminat tidak boleh paksa kalau itu yang SAFA mahukan. Lagi satu yang patut ditukar ialah pemain-pemain kita yang sudah tidak boleh menyinar. SAFA macam seolah-olah menganggap yang SABAH ni ketandusan pemain. Janganlah anggap hanya mereka ja di SABAH ni yang pandai main bola. Kalau kamu tidak berusaha macamana mahu jumpa pemain muda. Tolonglah SAFA oi!!! Berusaha sikit. Jangan malas. Round satu SABAH untuk cari bakat-bakat baru.

  • January 25, 2010 at 8:15 pm
    Permalink

    Pa la beza dia ngan SABAH EAGLES? setau aku Helang bukan banyak di sabah..bayau banyak la.SABAH HAWKS = SABAH EAGLES = SABAH HELANG

  • January 26, 2010 at 2:49 pm
    Permalink

    Setau aku org dah kenal sabah sebagai pasukan BADAK…. tu kan identiti sabah dari dulu lagi…zaman2 matlan,suharmin….smpai la zaman zainizam…..buat apa tukar pi SABAHAWKS…. kan bagus kita ikut macam liga inggeris….contohnya arsenal….di kenali sebagai team THE GUNNERS…. nama tak payah tukar….cuma improve LOGO BADAK atau RHINOS tu saja… Kalau tukar maknanya kita suda hilang identiti…kena mula balik dari ZERO…. bukankah itu satu kerugian…..IMEJ sabah dah ada sebagai team RHINOS….smangat BADAK2 SABAH… SAYA TAK SETUJU SAFA TUKAR MASCOTS…sy bantah sekeras2nya….!!!!

  • January 26, 2010 at 5:40 pm
    Permalink

    Saya tertarik dengan kenyataan-kenyataan berikut:

    1…selain dari menukar imej pasukan, SAFA juga berharap ia akan memberi semangat baru kepada pemain-pemain negeri…
    Adakah dengan hanya menukar maskot drp rhinos kepada hawks akan berjaya menukar pasukan sabah menjadi pasukan yg disegani? Barangkali pertukaran ini adalah permintaan para pemain itu sendiri.

    2…Tetapi beliau terkejut apabila kami memberitahu yang pasukan KL juga menggunakan Helang sebagai maskot pasukan mereka…
    Kalau maskot ini diteruskan maka terpaksalah berlaku pertembungan dua helang dalam liga di Malaysia. Hasbullah (pengulas sukan) pasti terbelit lidah nanti he he he..

    3…Beliau mengatakan itu tidak mengherankan tetapi berharap kami akan terus dapatkan maklumbalas semua penyokong selepas ini…
    Selain kesungguhan para pemain untuk mencapai kemenangan, faktor sokongan dr peminat juga amat perlu untuk difikirkan SAFA. Bermaksud, pihak pengurusan harus mengambil kira pendapat para supporter sama
    ada di stadium mahu pun di tenet..

  • January 26, 2010 at 6:44 pm
    Permalink

    Why the name change? Sabah goes from a Rhino to a Hawk? Guess I’m done supporting this team.

  • January 26, 2010 at 9:31 pm
    Permalink

    sa langsung tidak setuju rhino kena tukar hawks……

    kalau pun tujuannya untuk membakar semangat para pemain n penyokong sabah. tidak perlu la menukar imej sabah yg memang di kenali oleh org luar malah org sabah di pedalaman sekalipun.

    saya berharap supaya SAFA dapat menimbang semula keputusannya agar sabahawks ditukar semula ke sabahrhino. apapun yg berlaku terhadap pasukan sabah (kalah atau menang), SAFA harus mempunyai pendirian yg kukuh untuk mempertahankan imej/mascot sabah iaitu “Badak”

    imej ini sudah tertanam dihati penyokong setia sejak dari kegemilangan sabah bersama Matlan dan pemain senior yg lain. seharusnya, imej yg semakin suram ini perlu digoncang dan dihidupkan semula daripada diGANTI dgn binatang lain. barulah ada cerita … “the return of Badak…” (mungkin slama ini tidurla… hehe)

    anyway… saya dr penyokong setia sabah telah bersama pasukan ini sejak dari sekolah rendah lg. walaupun sabah kalah-teruk dan menang-gemilang.. saya tatap jadi penyokong. mungkin pendapat ini terlalu remeh untuk di beri perhatian, tapi sa mohon agar SAFA sekali sekala berpaling kepada penyokongnya sebelum membuat keputusan.

    sabah TATAP
    SabahRHINO… forever.

  • January 26, 2010 at 11:18 pm
    Permalink

    SAFA tukar MASKOT macamanapun, kalau tidak pandai cari pemain, tiada guna juga. Kalau SAFA pandai cari pemain, mana mungkin pasukan kesayangan kita ni sering dikalahi. Tidak mungkin. Saya amat berharaplah agar pada masa akan datang SAFA akan lebih berfikir menggunakan otak (akal). Orang yang menggunakan otak lebih bijak memilih pemain manakala, orang yang tidak menggunakan otak hanya memilih pemain berdasarkan orang yang dikenali dan sebagainya. Tolonglah SAFA,kembalikan kegemilangan pasukan kesayangan kami. Engkaulah yang sebenarnya telah menjatuhkan martabat pasukan SABAH. TOLONGLAH!!!!

    Saya tetap akan setia bersama SABAH sampai bila-bila!!!
    KESETIAAN saya tidak pernah LUNTUR!!!!!!!

  • January 27, 2010 at 5:33 am
    Permalink

    Most of the changes the Sabah FA have made have been good, but why they would change the mascot is beyond me. Do they care about the current supporters – we’ve been the Rhinos for as long as I can remember. It may not matter to some, but for me I have now lost interest. It may be just a name, but I have many memories supporting the RHINOS. Not sure I will support the Sabah Hawks. And I can guarantee you I will not be the only one.

  • January 27, 2010 at 8:25 am
    Permalink

    SABAHAWKS? what the hell is that? kenapa mahu tukar identiti?
    SABAHRHINOS for life BAH! tukar macamana pun, tiada gunanya kalau bakat2 pemain muda tidak diasah sekarang. Please do something!

  • January 27, 2010 at 9:48 am
    Permalink

    harap harap la jumaat (29.01.10) ni sang HELANG akan berjaya menewaskan si pemungut sampah…. kalu MP muar pn tdk dpt dikalahkan bagus suruh team DBKK tukar para pemain sabah..atau tukar lagi maskot tu pegi burung PIPIT.

  • January 27, 2010 at 10:55 am
    Permalink

    para pemain pun satu, kalau da diberi kepercayaan untuk menyarung jersi tu, kena pikul lah tanggungjawab. JANGAN MALAS LATIHAN. JANGAN SELALU LEWAT DATANG LATIHAN BAH. (kecuali masalah yg tidak dapat dielakkan). KAU CAMPIN MAIN MACAM MANA PUN KALAU TIADA STAMINA… PTUI!!! AKHIRNYA MAKAN HABUK JUGA…. Kesian juga coach, pengurusan asyik kena, sedangkan KAMU YANG MAIN… HUH!!!

  • January 27, 2010 at 4:49 pm
    Permalink

    SAFA OH SAFA… Tdak tau lah apa mau jadi dengan diorang ni. Tidak pasal-pasal SABAHRHINOS di tukar pi SABAHWAKS..kenapa tidak tukar pi COBRA ka, Orang Utan ka..bagus-bagus SABAHRHINOS pi tukar e2 nama… Yang patut di tukar bukan nama tetapi para pemain2 sabah sekarang itu. hampir 95% mereka2 yang membawa sabah masih di takuk lama. FIKIR-FIKIR lah apa perlu ditukar terlebih dahulu. GIVE US BACK OUR SABAHRHINOS!

  • January 27, 2010 at 9:15 pm
    Permalink

    Kalau sayalah Bulieng, pemain yang tidak berdisiplin tu, bagus buang ja dari pasukan. Orang-orang inilah yang akan merosakkan pasukan kesayangan kita ni. Kalau tukar MASKOT KURA-KURA pun tetap begitu juga mainannya kalau tidak berdisiplin. Jadi,kenapa perlu tukar? TOLONGLAH SAFA OOI!!!!

  • January 28, 2010 at 7:15 am
    Permalink

    What a waste of time and money! It just goes to show that SAFA have lost it! Why not invest resources into finding BETTER players from around Sabah. There is so much talent in the state but they can’t even be bothered changing the lazy team we have.
    SABAHAWKS (satu ‘H’ lagi tu) – why bother?? Sabah Rhinos was the identity I remember from back when I was in high school – what the hell, do we even have hawks in Sabah? Does this mean the team identity will keep changing every 15 years or so????
    Budu!!

  • January 28, 2010 at 5:43 pm
    Permalink

    alala..mana suda sang badak yang aku support. Siapa punya kerja la tukar badak pegi helang ini? Sembarangan tukar tidak melihat kepada historical value..hanya memaksa peminat untuk menerima…aduyay macam memaksa kami rakyat sabah untuk tidak melihat bola sepak sabah saja nie. TOlonglah ubah balik..term Helang kembali kepada identiti asal..Sang badak. Ini mesti orang ndak tau pasal management ‘FOOTBALL’…’TEBURUS ITI DECISION’ what a joke..

  • January 28, 2010 at 9:30 pm
    Permalink

    hahaha… kumik (kelakar) betul lah…macam inda logik juga bah, prestasi merundum pasukan Sabah, dihubungkaitkan dengan maskot. Secara peribadi saya pun memang tidak menyokong dengan penukaran maskot. Sabahrhinos sudah sebati dengan minda dan jiwa. Kalau buang pemain yang tidak berdisiplin dibuang, saya setuju.

  • January 28, 2010 at 10:11 pm
    Permalink

    kenapa perlu tukar nama???kalau tukar pemain yang lemah tu ok juga.baru prestasi bole meningkat.menukar nama pasukan adalah keputusan yang tidak rasional.. kekalkan nama ‘sabah rhinos’, kerana ianya sudah menjadi sejarah yang tidak sepatutnya dilupakan atau ditukar dalam sekelip mata….

  • January 29, 2010 at 12:24 pm
    Permalink

    SAFA OOI!!!! DENGARLAH!!! RAKYAT SABAH LEBIH SELESA DENGAN SABAHRHINOS… SEPATUTNYA TANYA DULU RAKYAT SABAH SEBAB PASUKAN SABAH TU BUKAN KAMU PUNYA. PASUKAN SABAH TU RAKYAT SABAH YANG PUNYA.KAMU TAHUKAH? SETIAP KEJATUHAN PASUKAN AMAT MENYEDIHKAN & MENYAKITKAN HATI KAMI. TOLONGLAH SAFA OOI!!!!

    OH YA SATU LAGI. SAFA BILA MAHU TUKAR NAMA? PENGURUSAN KAMU TERUK & MACAM TIDAK PANDAI MENGURUS/MENCARI PEMAIN. KALAU KAMU PANDAI MENGURUS TIDAK MUNGKIN PASUKAN KITA ASYIK KALAH.KALAU MENANG PUN SEKALI-SEKALI SAHAJA. MUNGKIN KALAU TUKAR NAMA SAFA TU, PENGURUSAN KITA BOLEH BERUBAH JUGA JADI YANG TERBAIK.

  • January 29, 2010 at 11:36 pm
    Permalink

    hi! buli tanya mana mau beli jersi Sabah? sia ingat ada jual luar stadium, tiada pun

  • January 30, 2010 at 8:56 am
    Permalink

    kalu dulu, senang hati penjual habis saja main habis juga jersi yang durang jual. kalu sekarang 20helai dorang bawa pigi jual luar stadium, 21helai durang bawa balik…….. momo, kau cari d sportmart api2, tapi mcm belum keluar lagi d pasaran jersi baru dorang ni..

  • January 30, 2010 at 9:03 am
    Permalink

    Harap SABAH dapat mencari sumber pendapatan tambahan dengan menjual jersi. Kami tetap akan beli.

  • January 30, 2010 at 12:41 pm
    Permalink

    haha..bah bah bah. tq!

  • January 31, 2010 at 1:10 pm
    Permalink

    haha akhirnya si pemungut sampah telah dicakar oleh sang helang…

  • January 31, 2010 at 1:13 pm
    Permalink

    kalau mau cri jersi cr ja sana di bawah cp tu yg dkt pintu dpan sinsuran.sana ada jersi sabah.dkt kdai sukan yg di sinsuran pun ada tu.kasi sedia ja rm50

  • January 31, 2010 at 5:53 pm
    Permalink

    Laughable … From linguistic point of view this new name is closer to SA RA WAK (SA BA HAWKS) than to Sabah 😉

  • February 1, 2010 at 11:21 pm
    Permalink

    SA BA HAWKS = TA BA HAK (ketawa terbahak2)= LUCU = GELI HATI…

  • February 2, 2010 at 7:57 pm
    Permalink

    SABAHAWKS pun SABAHAWKS lah. Janji kita mesti menang. GO SABAHAWKS!!!!

  • February 4, 2010 at 12:02 am
    Permalink

    kalau SAFA tidak tukar itu sabah hawk pigi sabah rhino balik… sa tulis ni pigi daily express…. tengoklaaa

  • February 5, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    kalau mau beli jersi Sabah (yg lama) ada sia beli di City Parade di Centre Point tu. Yang kadai banyak jual kasut/alat sukan tu dakat pintu. Ko pi cari lah tapi habis stok mangkali tu.
    Napa bah kedai biasa inda jual??? Jersi ManU, Liverpool, kadang2 Cameroon pun ada – tapi napa Sabah indada?? Budu, jersi asing ada, jersi negeri sendiri tiada. Padan muka!

  • February 12, 2010 at 2:33 am
    Permalink

    ada sia pi cari sana, malangnya hanya tinggal satu saja, itu pun XXL, setegap-tegap org kita pun, terlalu besar bah XXL 🙁

  • October 4, 2010 at 2:58 pm
    Permalink

    Gila ba maw tukar2..maskot rhinos tu patut dikekalkan bogia..tida bikin gairah pun tinguk maskot SABAHAWKS tu..bikin panas adalah sitt..

  • February 4, 2011 at 9:13 am
    Permalink

    Dah masuk liga super baru lah mau tukar nama n maskot,kalu maskot rhinos jan lah d tukar itu lah buat slma2nya tak paya lah bah tukar sejarah,…Time sya budak2 lagi maskot badak ni dah sebati dgn sya….Skrg dah jadi helang pula…Knpa???protes kah tu sbb isu harimau malaya….

  • February 4, 2011 at 9:19 am
    Permalink

    bah nanti sabah akan berjumpa dgn harimau muda A…Helang yg terguris akn berjumpa harimau malaya,…Let go babe….,)

  • February 4, 2011 at 9:23 am
    Permalink

    kenapa mau tukar bongo punya pengurusan….huhuhuhu sbb isu harimau malaya kah???Badak2 lah ba apa mau tukar p helang…Sabul betul….!!!.

  • February 11, 2011 at 2:03 pm
    Permalink

    nanti kalau prestasi sabah nda bagus lagi..cuba kamurang cadang sama itu pengurusan SAFA tukar lagi maskot pigi harimau pulak..terus tu malaya mengamuk..hahahaha..

  • March 15, 2011 at 8:40 am
    Permalink

    adui na…mau lg menukar maskot plak safa ni…bagus2 skuad badak pi helang pulak…
    tlg la pihak safa kekalkan skuad badak tu..ndak paya la mau tukar2 maskot..hehe

  • March 18, 2011 at 12:53 pm
    Permalink

    sa sukung maskot badak di kekalkan………. pergila dgn hawks tu… mau muntah sayaaaaaaa…………..

    sekali jaaa tu badak tanduk… trus kuyak bah tu helang…

    patut badak dikekalkan……….

    badak
    badak
    badak
    badak
    badak

  • March 18, 2011 at 1:40 pm
    Permalink

    jgn tgk badak tu bejalan tunduk-tunduk mcm takut tp klu dia mengamuk habis semua pasukan negeri lain kena tanduk…hehe
    hidup SKUAD BADAK!!!
    tlg la safa kekalkan maskot BADAK..pleaseeee

  • May 10, 2011 at 9:16 pm
    Permalink

    memang byk makan belacan yg tukar maskot badak tu!palui jg..mau tukar sama tu helang…sdh le pemain sabah skrng reput..tada semangat kesukanan..gaya dan ‘x’..saja lebih!dr dulu lg safa cari pemain..mcm karpak…cuba le masuk dlm pedalaman…byk yg mcm messi..owh!taubat dan berubah..le…SAFA…!kekal kan rhinos..kalo mau stadium tu kosong!

  • June 10, 2011 at 9:18 pm
    Permalink

    2010 pula tukar nama dari rhinos pegi helang.. kenapa la tida kekalkan saja identiti badak tuh.. jadikan legasi dan tradisi.. orang ingat sampai bila2.. ini mesti SAFA kasi tukar nama ikut binatang yang dorang suka ja.. ko ingat west ham jatuh liga, nanti dorang mo tukar jadi pahat ka?

    haih.. sedih kalau di ingat2.. sa mo itu badak biru kembali la kalu boleh..

    ps: launch logo dorg pun mcm cap ayam.. sedih..

  • July 6, 2011 at 4:02 pm
    Permalink

    Sabah Rhinos kan lagi bagus…. kekalkan identiti dari dulu…. tukar pemain yg lemah saja bah…. huhu… apa daa pandai2 pigi tukar SabahHawks…. huhu….

  • July 19, 2011 at 10:32 am
    Permalink

    apalah diog ni…nak tukar pi sabahhawk pla…kan badak tu da elok an dikenali ramai..kalo nak tukar pun tukar la dgn yang tidak sama dgn team lain..ambil buaya ka biawak kah boleh juga..mcm tu diorag pny management ba..skjp tukar..xsuka shj tukar…ingat mcm tukar sofa di rumah kah…hehehe..hidup badak

  • July 19, 2011 at 10:36 am
    Permalink

    logo macam tu cap racun rumput…ingat bila da lawan dgn team lawan boleh kasi mati terus ka? hehehehehehehhehehehe..tukar saja players yg xda stamina n semangat nak menang tu..banyak lagi pemain yg lagi handal, ada stamina dan teknik yg lagi baik dari yg ada sekarang..bingung betul…mangkali banyak makan tu pusas sampai nak makan sup helang bila kalah nanti..badak mana dapat kasi jadi pusas…kena jadi bubur itu helang baru tau…

  • August 3, 2011 at 10:39 am
    Permalink

    kalo aku pakai jersi sabah tp puposely nda taruh tu sabahawks ok kah? bida bah lambang dia.

  • August 28, 2011 at 11:30 pm
    Permalink

    tukar pemimpin tukar nama. Ingat bola ini politik kah…

  • September 10, 2011 at 4:57 pm
    Permalink

    saya pun tidak pasti la apa yang SAFA fikir ni..kalau dorang fikir tukar maskot/nama timangan team tu just untuk kasi jadi sabah lebih terkenal, Rhinos yg sbelum ni kna guna x terkenal ka? even non sabahan pun thu identiti team sabah aka rhinos tau..and saya percaya rata2 sabahan yg kenal bola atau tidak, masih thu team mana yg guna nama Rhinos..jadi, kalo tukar nama pasukan ni semata-mata untuk tujuan publisiti saja, ternyata SAFA bukan badan pengurusan yang mementingkan keperluan penyokong/sabahan..and seolah-olah dorg tidak memerlukan sokongan padu pnyokong sabah dgn bertindak secara bersendirian..saya katakan tidak mustahil lama kelamaan Stadium Likas juga sntiasa ‘bersendirian’ tu tanpa kelibat penyokong..saya faham ada juga la penyokong setia sabah yg selalu pegi stadium stiap kali ada home game, tapi berapa org saja sebenarnya penyokong setia sabah ni??? secara psikologi pun macam nama baru yang diperkenalkan ni x berapa supportive. sepatutnya kalo penukaran nama 2 atas sebab untuk menaikkan smangat pemain sabah, bgus tukar la pegi nama yang lebih hebat daripada badak..ni pula tukar p sabaHAWK yg mencerminkan penurunan dari segi kekuatan, saiz n keberanian etc..mcm turun pangkat pula badak ni p helang tau..tp so far benda semacam ni bukanlah masalah yang besar sangat memandangkan pemain sabah la sebenarnya yang mesti pikul tnggungjawab untuk memastikan sabahrhinos or sabahawak ni sentiasa layak diberikan sokongan.just berdiri atas nama Sabah shj. Go sabah!!!!

  • October 11, 2011 at 11:39 pm
    Permalink

    SabaHawks? atau RhinoSabah!

    Kini lagenda pemain RhinoSabah telah hilang sekelip mata. Lagi ada 2 team sorak Sabahawks dan Rhinosabah! Bendera Negeri Sabah Sama, Logo penyokong berlainan!

    Dulu Sabah ada Badak, mungkin akan pupus setelah kemasukan binatang asing oleh Helang!

    Eh! Aku tetap sokong team SABAH (sebagai Rhinos)

    Rhinosabah! Cogan – “Sedia Meng-hambur”

  • November 3, 2011 at 1:42 pm
    Permalink

    bgini la kawan2..peduli la sama itu safa,biar dorang sama helang dorang!!!
    apa kata:

    1.kita buat ja baju sang badak(jgn buat sabahrhino,nnt kena ckp mau ikut2 sabahawks)klu pg stadium kita pakai ramai2,baru terbeliak tu mata SAFA yg buta dan x pkir peminat itu
    2.design baju sang badak!
    3.untuk bikin kasi jadi ini cerita,saya buka group sang badak di fb,jadi sapa2 stuju,kita buat sendiri kelab penyokong sang badak.

    so,saya tggu respon kamu semua,sapa2 mau jadi leader kelab penyokong sang badak buli la angkat tangan!!

    p/s:tolong bg respon klu suka,cukup 10 orang suka,kira jadi la ni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *