Author Topic: Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan  (Read 6390 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DONAVAN

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1414
  • Popularity: +3/-3
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #30 on: May 28, 2007, 11:18:35 PM »
Quote
Makin panas pula ni undukngadau.....haiya....  <_<

comments from www.undukngadau.com

 wat a joke!! sdh represent lain daerah previous year...now represent lain daerah lagi...and the most funny thing is to lie about themselves and parents origin.... iskh iskh iskh.....organiser should check thoroughly before letting dis contestant join....shouldnt there be rule tat they will be disqualified if lie about them selves??

and dis year final at kdca...we will see dis same bunch of girls frm last year!!?? Dis UN should be revampt...reformasi...if i might say so....really a disgrace!!..and dun be surprised if for the next 5 to 6 years..we will see the same bunch of wannabe again n again...hahahaha

n i would like to suggest tat if there is oledi... that the contestant must have at least spm level to join...we dun want bimbo..we dun want uneducated people representing our people and culture...just to become a laughing stock bcoz of their stupidity...

earning money trhough UN??...go n join AF or other reality showlah...or go work for it!! joining just to earn money...by going to district after district...?? just say it lah...you are looking for opportunities...manatau ada yb or org kaya spotted you kan???

I hope the huninodun foundation and the kdca Un organiser read here....and fikir-fikirkanlah....

 We are not surprise with this news actually, and we actually expected this things will happen, it was so obvious when one of my closed friend blog (kaamatan.blogspot.com) started to tell who's the winner and showing nice videos uploaded to youtube the other days.

 It was quite interesting to read those comment actually, perhaps the responsible entity can react towards it. We have lots of things happening all this while but it was never reveal up to this stage and today it was...and people are getting more conscious about this event as this is a cultural events and we want to preserve the culture..

undukngadau.com Team would like to say. Bravo to the article writer.

For those who have news and article for us to publish at undukngadau.com we welcome them all. But all article sent to us must be complete with

Name as in the Identification Card
Ic Number
Phone Number
Nick Name

All article or news submitted to us without complete information will never be published.

Shoot us an email at:

admin at undukngadau.com

bah....bah.... :D
devlin..memang adat begitu punya bah..kalau pegi lar tempat laen..kalau dia terpilih , kira dia masih cotender...tidak salah juga bah cuba cuba and cuba....mana da salahh...rules cuma cakap unduk ngadau peringkat negeri yang dapat nombor 1 2 dan 3 saja nda buli ikut balik...we keep tring tda silap ...Unduk unduk ngadau ni familiar sdah bah dalam family saya.....jadi sa tau lar....saudara saudara ...Rhino Gurl betul kah nda ? saudara saya juga dia ni...hehehehehe.......Fot you guyz information huminodun foudation tidak seaktif dulu lae dalam pengurusan unduk ngadau..Selepas PBS masuk Bn saja lsemua Unduk ngadau event drang yang ambil...Huminudun cuma kana hantar 2 3 wakil ,itu pun kana selected oleh Jornah mohinzim comitee  . puan Sri diana dompok ? she is no more....no  more chance cause they dont want her to join..Political diffrence.......when Huminudon foundation organize di pKs , hadiah hadiah brapa bagus....tahun lalu punya unduk ngadau perigkat negeri...makan minum unduk ngadau masa rehesal pun nda cukup...where is the money ??/ gala nite coolecting fund ?? every VIp need to bought table...donation sana sini...Crown unduk nadau state level kala beli di beauty shop ..WTF is going on....KDCA begitu kecil ,kenapa tidak buli buat di PKS...sedangkan ruang dia lbih besr...malas lar sa mau cakap ni...hehehehehe...Unduk ngadau2 UPKO sa ada jumpa hehehehehehe....hahahaha.....
No matter what happen , Chelsea always number one in my heart ! hehehe

Offline Schore

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 824
  • Popularity: +0/-0
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #31 on: May 28, 2007, 11:33:40 PM »
halo all..! saja mau menyampuk.. ada sepa2 tau sejarah huminodun atau unduk ngadau? kalau mau tau kannnn.. kisah dia sangat tragis....  

Offline DONAVAN

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1414
  • Popularity: +3/-3
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #32 on: May 28, 2007, 11:42:09 PM »
Quote
halo all..! saja mau menyampuk.. ada sepa2 tau sejarah huminodun atau unduk ngadau? kalau mau tau kannnn.. kisah dia sangat tragis....
Saya tau banyak main tipu lar....Pengadil bias lar...hehehehe...ada taktik kotor paling sa ingat lar..ada ni satu unduk ngadau..She one of the fav yang buli menang....the night before the event , they receive call from Somebody(yg mengaku ajk that event ) ..there must arrive di dewan jam 10 pagi.....Besok dia , dia sampai jam 9 pagi...one hour earlier...you know what happen..the unduk ngadau sudah masuk 2sd round..she been disqualified.... masa jam 8.45 ,drang ada kana telepfon by relatives yang bilang event sudah start..so kecewa frust and bergaduh laar bah sesama sendiri...betwwen itu unduk ngadau , tukang makeup..tukang matching baju...but the organizer still ask her (the Undukngadau contestant to come ) i dont know why ..maybe try to embrass her ?? maybe.....for you guyz info this is daerah punya ni bukan kampung...hehehehehe......wasting money < tyme < effort ,macam macam lar...
« Last Edit: May 28, 2007, 11:54:50 PM by DONAVAN »
No matter what happen , Chelsea always number one in my heart ! hehehe

Offline bigfoot

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1781
  • Popularity: +0/-1
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #33 on: May 28, 2007, 11:52:31 PM »
kalo politik sudah masuk campur memang hancur habis la...
Passion for football...and RED is my blood.

Offline Schore

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 824
  • Popularity: +0/-0
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #34 on: May 28, 2007, 11:59:15 PM »
Quote
Saya tau banyak main tipu lar....Pengadil bias lar...hehehehe...ada taktik kotor paling sa ingat lar..ada ni satu unduk ngadau..She one of the fav yang buli menang....the night before the event , they receive call from Somebody(yg mengaku ajk that event ) ..there must arrive di dewan jam 10 pagi.....Besok dia , dia sampai jam 9 pagi...one hour earlier...you know what happen..the unduk ngadau sudah masuk 2sd round..she been disqualified....saya masa jam 8.45 ,drang ada kana telepfon by relatives yang bilang event sudah start..so kecewa frust and bergaduh laar bah sesama sendiri...betwwen itu unduk ngadau , tukang makeup..tukang matching baju...but the organizer still ask her (the Undukngadau contestant to come ) i dont know why ..maybe try to embrass her.....for you guyz info this is daerah punya ni bukan kampung...hehehehehe......wasting money < tyme < effort ,macam macam lar...
aiseymen... tragis n sadis juga.. tapi Don wat i meant is "Sejarah" unduk ngadau.. the myth... or legend.. or whatever the might call it... bleh bah juga menyisip sini thread kan? sempena bulan kaamatan ni..hehe

let me begin dr sejarah pesta menuai atau kaamatan.. cehchee! mcm acara mari belajar plak..

LAGENDA PESTA KAAMATAN

Pesta Kaamatan atau di dalam bahasa kadazan "Magavau" ini merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati "Bambazon" iaitu semangat padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi kaum kadazandusun sejak zaman berzaman. Perayaan "Magavau" ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi. Pesta Kaamatan yang kita rayakan dewasa ini telah diluluskan oleh Majlis Undangan Kerajaan Koloni sebagai Cuti Umum sejak tahun 1960 lagi. Beliau yang bertanggungjawab untuk mengusulkan agar Pesta Kaamatan ini diisytiharkan sebagai Cuti Umum ialah Allahyaraham YAB Tun Haji Mohamad Fuad Stephens, SMN, PSM. SPDK, PNBS, bekas Ketua Menteri Sabah yang pertama.

ASAL USUL MAGAVAU

ada banyak sebutan perkataan Magavau ini mengikut dialek dan lokasi suku kaum Kadazandusun. tapikan maksud dia sama saja ...

kalau ikut cerita lisan "beliau beliau", Kinoingan ( Tuhan ) dan isterinya Suminundu mempunyai seorang anak perempuan yang bernama Huminodun. Untuk menyelamatkan orang-orang Kadazandusun daripada kebuluran kerana tidak mempunyai makanan yang mencukupi, maka Kinoingan terpaksa mengorbankan anak kesayangan mereka Huminodun. Huminodun dibunuh dan mayatnya dikubur menurut adat istiadat selengkapnya. Kononnya, mayat Huminodun itu telah mengeluarkan berjenis-jenis benih tumbuhan yang menjadi makanan utama kepada kita sekarang. Salah satu benih tumbuhan itu ialah padi. Oleh kerana sebahagian dari mayat Huminodun itu mengeluarkan benih p adi, maka wujudlah kepercayaan bahawa padi itu mempunyai semangat yang diberi nama "Bambazon".Bermula dari kejadian inilah orang-orang Kadazandusun memulakan upacara Pesta Kaamatan ( Pesta Menuai ) seperti yang kita rayakan dewasa ini. Perayaan seumpama ini mengharapkan agar rezeki yang akan datang bertambah baik dan lumayan. Upacara penghormatan terhadap semangat padi yakni padi-padi yang selesai dituai dan telah selamat dimasukkan ke dalam ketawai ( Tangkob ) iaitu bekas tempat menyimpan padi. Selain itu, perayaan Pesta Kaamatan ini juga mengingatkan kita akan rasa penghargaan dan penghormatan masyarakat Kaum Kadazandusun akan Penciptanya ( Kinoingan ) yang sanggup mengorbankan anak kesayangannya Huminodun untuk menyelamatkan orang-orangnya supaya tidak mati kebuluran.


the scary part is... menurut satu sumber lagi... mayat Huminodun  telah di cincang2 dan di tabur2 menjadikan tanah subur...  :blink:  

Offline bigfoot

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1781
  • Popularity: +0/-1
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #35 on: May 29, 2007, 12:02:57 AM »
lain di tanya lain pulak di jawab...
Passion for football...and RED is my blood.

Offline Schore

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 824
  • Popularity: +0/-0
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #36 on: May 29, 2007, 12:04:51 AM »
itu la! jawapan menyimpang dr soalan.. menyeleweng sikit

Offline DONAVAN

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1414
  • Popularity: +3/-3
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #37 on: May 29, 2007, 12:06:03 AM »
Quote
lain di tanya lain pulak di jawab...
salah nampak kali...ngantuk sdah bah....hehehehehe
No matter what happen , Chelsea always number one in my heart ! hehehe

Offline DONAVAN

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1414
  • Popularity: +3/-3
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #38 on: May 29, 2007, 12:07:29 AM »
Quote
itu la! jawapan menyimpang dr soalan.. menyeleweng sikit
Sorry lar bah.... :P  
No matter what happen , Chelsea always number one in my heart ! hehehe

Offline Schore

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 824
  • Popularity: +0/-0
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #39 on: May 29, 2007, 12:08:15 AM »
Quote
Sorry lar bah.... :P
:) jez kidding la... hehehe

Offline DONAVAN

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1414
  • Popularity: +3/-3
  • Gender: Male
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #40 on: May 29, 2007, 12:10:41 AM »
Quote
:) jez kidding la... hehehe
Hehehehe...Kogutan bah orang bilang.....bersusun 2 tumpung.....hehehehe...ya bah...Kaamatan ni Pesta membesarkan perut juga bah kan ?/ hehehehehe :D  ...
No matter what happen , Chelsea always number one in my heart ! hehehe

Offline miyuki

  • Geng Lama
  • **
  • Posts: 79
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Female
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #41 on: May 29, 2007, 01:16:21 PM »
Kamu rasa, patut ka ada undian sms untuk unduk ngadau (Ratu SMS)?... Kalau ikut betul, ikut sejarah hominodun, untuk menjadi unduk ngadau, bukan saja cantik, malah sekurang2nya tau sejarah hominodun... Saya pasti, ramai lagi yg x tau pasal sejarah hominodun & Ka'amatan sebenar... ;)  

Offline Salimpodon

  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 3869
  • Popularity: +0/-1
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #42 on: May 30, 2007, 12:37:02 AM »
adui... berliur tau... mana mau cari tu aaaaaah?

Offline ep71

  • Livin on A Prayer
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4952
  • Popularity: +4/-0
  • Gender: Male
    • Hewie's Jerseys
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #43 on: May 30, 2007, 01:45:48 AM »
Quote
Kamu rasa, patut ka ada undian sms untuk unduk ngadau (Ratu SMS)?... Kalau ikut betul, ikut sejarah hominodun, untuk menjadi unduk ngadau, bukan saja cantik, malah sekurang2nya tau sejarah hominodun... Saya pasti, ramai lagi yg x tau pasal sejarah hominodun & Ka'amatan sebenar... ;)
undian sms tu utk yg popular seja bah klu nda silap..mengikut pandangan org luar la tapi tidak mempengaruhi keputusan judge..klu nda silap lagi la..ehehe :rolleyes:

p/s: lagipun Maxis sponsor kan..jadi besa la, mau "pungut" balik..ehehe
« Last Edit: May 30, 2007, 01:47:03 AM by ep71 »
Football Jerseys Grade A For Sale - PM me for more info or CLICK below
http://www.sabahrhinos.com/forum/index.php?topic=4050.0

Offline alex4192

  • President Stacy Fans at Sabahrhinos.com
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 5253
  • Popularity: +2/-24
  • Gender: Male
  • President Stacy Fans at Sabahrhinos.com
    • http://profiles.friendster.com/31235807
Unduk Ngadau - Pesta Kaamatan
« Reply #44 on: June 01, 2007, 08:00:41 AM »
Joana dari Tuaran dikmakhotakan sebagai ratu cantik atau unduk ngadau 2007.....Congrate to Joana.....yea Tuaran bah...