Author Topic: DBKK Parking Fee  (Read 3103 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mr_zidane

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 466
  • Popularity: +0/-0
    • http://
DBKK Parking Fee
« on: March 09, 2004, 09:23:31 AM »
Skrg ni DBKK cuba perkenalkan sistem kupon kpd para pengguna letak kereta di kws naungan DBKK...drp yg sia baca dlm news dan lihat sendiri di luar, DBKK menyediakan kupon2 kpd para pengguna dgn bayaran2 tertentu...kalau sia nda silap ada tiga harga iaitu RM7.35, RM8++ dan RM10.50...semuanya mengikut kadaran pd setiap tempat letak kereta tersebut...so kupon ni dijual dlm satu buku dan boleh digunakan sehingga dua bulan (mengikut kekerapan penggunaanlah, kalau kerap nda sampailah tu)...so apa fikiran korang...okkah atau nda okkah???

Bagi sia dari segi masa mungkin baik coz nda lagi perlu buat pembayaran sebaliknya cuma ditandakan saja oleh petugas DBKK...cuma dari aspek lain mcmmana???

Offline Sabahan

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 660
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Male
DBKK Parking Fee
« Reply #1 on: March 13, 2004, 10:35:54 PM »
KK pakai sistem kawasan kah ? maksud sia macam ni ..

Contohnya, kawasan A dan kawasan B.. kalau kita parking di kawasan A, kita pakai satu kupon. Kemudian kita pigi kawasan B pula, terpaksa guna satu kupon yang baru walaupun tempoh bagi kupon yang pertama tadi belum habis lagi ...

kalau macam ini leceh lah !

Offline Sabahan

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 660
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Male
DBKK Parking Fee
« Reply #2 on: March 13, 2004, 10:38:00 PM »
Sini Perak esp di Daerah Kuala Kangsar pakai 2 sistem - sistem terminal tiket parking dan sistem kupon. sistem terminal ini digunakan di Bandar Kuala kangsar .. sistem kupon digunakan di kawasan Sg Siput .. tapi boleh juga digunakan di Bandar Kuala Kangsar ...

Offline DaGreat

  • Yours, truly
  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 2913
  • Popularity: +4/-1
  • Gender: Male
  • To the window
    • my blog
DBKK Parking Fee
« Reply #3 on: March 15, 2004, 10:11:17 AM »
ntah sia poun ndak paham.. yg sia tau, paking jak sekijap, suda kena bagi tiket.. kin panas! heheh
Chelsea made the Premier League interesting again..

kopiOkaw

  • Guest
DBKK Parking Fee
« Reply #4 on: April 07, 2004, 02:17:02 PM »
Kalau pakai kupon, samalah macam di kuching dan miri... sebenarnya, sistem kupon ni leceh bah... kalau kamurang inda kasi pamer tu kupon di kereta kamu... konfom sudah kana saman... kalau di kuching, saman dia RM5... setiap kupon berharga RM0.21 setiap satu dan bertahan selama 30 minit... lapas tu, adalah resit overcharge untuk parking sudah tu...

Offline ep71

  • Livin on A Prayer
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4952
  • Popularity: +4/-0
  • Gender: Male
    • Hewie's Jerseys
DBKK Parking Fee
« Reply #5 on: April 18, 2004, 02:05:27 AM »
Quote
KK pakai sistem kawasan kah ? maksud sia macam ni ..

Contohnya, kawasan A dan kawasan B.. kalau kita parking di kawasan A, kita pakai satu kupon. Kemudian kita pigi kawasan B pula, terpaksa guna satu kupon yang baru walaupun tempoh bagi kupon yang pertama tadi belum habis lagi ...

kalau macam ini leceh lah !
mmg di KK ni sistem dia ada tiga tempat atau kawasan yg lain2 harga parking dia..ada yg garisan dia putih, hijau, kuning..kalau nda silap yg kuning paling mahal..

sia nda tau la tu kupon boleh utk suma jenis2 warna parking tu, tapi yg sia tau dua kali lima sepuluh juga, BAYAR! tidak juga berdiskaun kalau pakai kupon..tidak juga bikin jimat masa kalau ada tu kupon.. :-x  
Football Jerseys Grade A For Sale - PM me for more info or CLICK below
http://www.sabahrhinos.com/forum/index.php?topic=4050.0

SMD

  • Guest
DBKK Parking Fee
« Reply #6 on: April 18, 2004, 12:09:07 PM »
Quote
Kalau pakai kupon, samalah macam di kuching dan miri... sebenarnya, sistem kupon ni leceh bah... kalau kamurang inda kasi pamer tu kupon di kereta kamu... konfom sudah kana saman... kalau di kuching, saman dia RM5... setiap kupon berharga RM0.21 setiap satu dan bertahan selama 30 minit... lapas tu, adalah resit overcharge untuk parking sudah tu...
ya betul... sabah pun sama ikut sudah style di kuching... tapi indak pasti pula pasal rate dia.

Offline herosabah

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1699
  • Popularity: +0/-0
    • http://
DBKK Parking Fee
« Reply #7 on: April 19, 2004, 04:57:19 AM »
kalau bawa basikal kana bayar paking jugak ka? :-?  

Offline mrBadak

  • Ketua Kampung
  • Administrator
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4704
  • Popularity: +13/-9
  • Gender: Male
  • Founder
    • http://mrbadak.com
DBKK Parking Fee
« Reply #8 on: April 19, 2004, 08:45:00 AM »
camna tu kupon mo pakai? taru sana wiper ka? atau kasi display dari dalam? ndak takut nanti orang ambik?
Your hate makes us stronger | Glory Glory Man United :evil2:

kopiOkaw

  • Guest
DBKK Parking Fee
« Reply #9 on: April 19, 2004, 11:39:31 AM »
Quote
camna tu kupon mo pakai? taru sana wiper ka? atau kasi display dari dalam? ndak takut nanti orang ambik?
paling selamat atas dashboard lah... kalau di luar tatap kana curi... lagi pun kupon tu yang bukan tu DBKK mau check.. cuma tengok ja... sebab masa ko letak parking tu, terpaksa lobangkan dulu kupon tu...

kopiOkaw

  • Guest
DBKK Parking Fee
« Reply #10 on: April 23, 2004, 01:22:10 PM »
Special Committee on Parking reaches unanimous decision

KOTA KINABALU: The Special Committee on Parking Rates in Kota Kinabalu City and City Hall has reached an unanimous decision over the implementation of the controversial Coupon Parking System in the State Capital.

The reports of the decision will be submitted to the Chief Minister Datuk Seri Musa Haji Aman and he will make the announcement soon, said Assistant Minister to the Chief Minister Datuk Edward Khoo when met at the State Legislative Assembly yesterday.

Khoo who is in-charge of City Hall said a meeting was held yesterday between the assemblymen from around the Api Api constituency and the representatives from City Hall.

Aside from Khoo, who is the Kapayan assemblyman, the other Yang Berhormats (YBs) present at the meeting were Api Api assemblyman Dr Yee Moh Chai, Tanjung Aru assemblyman Edward Yong Oui Fah, and Luyang assemblywoman Melanie Chia Chui Ket.

Khoo, who declined to furnish any details about the meeting, said the decision and recommendation would be submitted to the Chief Minister.

He described the meeting as cordial and everybody had a chance to voice out their views about the response from the general public, users and motorists.

During the meeting, he said “There were lot of topics discussed but the main one was about the coupon system and I think you will know the answer very soon.”

Asked whether it will be a good news or bad news for the motorists he merely said, “You look at myself and Dr Yee’s expression then you can see whether it is a good news or bad news.”

Dr Yee, who is also the Resource Development & Information Technology Minister, was also present during the press conference and both of them responded with broad smiles.

On Tuesday, City Hall Mayor Datuk Abdul Ghani Rashid said they will not suspend the car park coupon system but will fully enforce it by May 1 after it was launched in March 1 this year.

The system has evoked dissatisfaction among motorists who alleged that there were changes in the payment system and has also created a lot of confusions.

However, Ghani explained that there were no changes made in the new system, adding that in fact it was easier for the motorists as it was the same system being used in peninsula.
 

kopiOkaw

  • Guest
DBKK Parking Fee
« Reply #11 on: April 23, 2004, 01:23:36 PM »
‘Controversial’ parking coupon system: DAP again calls for sacking of Mayor

KOTA KINABALU: Democratic Action Party (DAP) has again called for the sacking of the Mayor, Datuk Abdul Ghani Rashid yesterday, citing the latter’s defiant behaviour and attempt of bypassing the “Special Committee on Parking Issue”, to implement the ‘controversial’ parking coupon system.

In a statement issued here yesterday, DAP Kota Kinabalu branch chairman, Dr Hiew King Cheu added that the party would officially forward such suggestion to both the Head of State, Tun Ahmadshah Abdullah and the Chief Minister, Datuk Seri Musa Haji Aman in due course.

Hiew reiterated that the Mayor’s adamant decision of implementing the controversial parking coupon system bypassing the Special Committee headed by Datuk Masidi Manjun who is also the Minister of Youth and Sports, justifies for his removal as the Mayor of the city of Kota Kinabalu as he has clearly gone against the Executive Order of the State.

He categorically pointed out that the coupon system was never endorsed by the Special Committee in the first place.

He also expressed regret that the Special Committee was silent on the issue during its two-month trial period which began on last March 1.

He went on to note that since its trial, the said parking coupon system had invited much criticism from the motoring public.

“The coupon system is rather confusing, impractical and very user-unfriendly. It is also very oppressive as heavy fines are imposed on those motorists who exceeded the parking hours allowed in the parking coupon,” he pointed out.

He also exposed Ghani’s alleged ‘misleading statement’ that the Kota Kinabalu City Hall (DBKK) had linked up with the State Road Transport Department (RTD), to secure information of those car owners who have defaulted on the parking fee payments, so that summons can be issued to them.

Hiew said a check with the RTD recently revealed that no one could have access to the RTD’s database except through an approved source.

“We were told by the RTD that all information pertaining to the car owners are kept ‘P&C’. Hence, how can the Mayor claimed to have access to such an important information of another government agency?

“Is he trying to threaten the motorists who failed to pay their parking fees?” he charged.
 

Offline ep71

  • Livin on A Prayer
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4952
  • Popularity: +4/-0
  • Gender: Male
    • Hewie's Jerseys
DBKK Parking Fee
« Reply #12 on: May 02, 2004, 05:12:31 PM »
bah pecat la Mayor tu..buat pilihanraya utk calon Mayor..biar rakyat KK yg pilih!
Football Jerseys Grade A For Sale - PM me for more info or CLICK below
http://www.sabahrhinos.com/forum/index.php?topic=4050.0

Offline mr_zidane

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 466
  • Popularity: +0/-0
    • http://
DBKK Parking Fee
« Reply #13 on: May 05, 2004, 10:50:30 AM »
Pasal kupon ni, sia memang konpius...bukan sikit, byk sia konpius...skrg ni sia ada try2 guna itu kupon tapi sampai skrg nda pandai paham2 sia...so, maknanya sistem kupon ni secara praktikalnya memang nda ngam sudah coz mengkonpiuskan org yg menggunakannya...ada hari tu masa sia pigi Inanam, sia adalah terdgr ini satu org lelaki minta penjelasan sama pekerja DBKK tu pasal ini sistem kupon mcmmana mau guna...bila sia dgr tunggak tebalik juga itu pekerja DBKK mau kasi cerita mcmmana mau guna itu kupon...jd sedangkan pekerja DBKK sendiri pun tunggak tebalik mau kasi terangkan inikan pula kita sbg pengguna...so sia fikir ini sistem kupon masih kurang praktikal lagilah...kalau mau guna kena fikir cara lain lagi...yg lebih mesra pengguna...

Offline KeyrOuL

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1659
  • Popularity: +0/-0
    • http://
DBKK Parking Fee
« Reply #14 on: May 20, 2004, 07:58:44 AM »
mmm!!!susah jugak cam inih nie;;;aku sokong jak!!kekeke