Author Topic: Asal usul nama tempat di Sabah  (Read 15064 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kayoti

  • LFC 4ever
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 10048
  • Popularity: +13/-1
  • Gender: Male
  • 18+5 > 19+3...We are STILL the BEST !!! :P
    • http://www.newsnow.co.uk/newsfeed/?name=Liverpool
Asal usul nama tempat di Sabah
« on: May 02, 2008, 09:16:00 AM »

Nama tempat 2 di Sabah sangat unik....tapi kadang2 kin heran pamacam diorg buli dapat ni nama?? So sia buka ni topik utk sharing dgn suma member yg tahu asal usul nama tempat2 kamu....some maybe ada different version...tapi ndak apalah...just sharing... i start with asal usul nama Sabah...

The name Sabah has been used long before the British came to Borneo Island. However, due to reasons unknown, the British did not like the name ‘Sabah’ and changed it to North Borneo. Thus, since 1881, North Borneo was used in all official correspondence of the British. However, the name Sabah was used again when the state joined Malaysia in 1963. There are many variations on the origin of how Sabah derived its name. Sabah was once known as Seludang and was mentioned in the Java poetry Nagaraketagama written by Prapancha in 1365. In fact the name Sabah was first used during the 15th century by seafarers and traders who travelled between the Sulu Islands and Brunei. It was also believed that the name Sabah originated from the banana plant called pisang saba which is now known as Pisang Menurun. This type of banana was commonly grown along the west coast of Sabah.

http://a-journey-thru-life.blogspot.com/2007_08_01_archive.html

Asal usul nama Sabah

Nama negeri Sabah dikatakan berasal daripada perkataan ‘saba’ iaitu sejenis buah pisang yang dipanggil pisang saba oleh masyarakat kaum Suluk (Sulu), yang sangat popular dibuat pisang goreng. Pisang saba ini juga dikenali sebagai pisang jaba oleh segolongan masyarakat Bajau. Negeri ini disebut sebagai Sabah kerana masyarakat di sekitar pantai barat negeri Sabah kebanyakannya menanam pisang jenis ini sebagai bahan makanan.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah_Sabah

Be proud!!...

Cheerrss!!  ;-)
YNWA....

Offline matt le blanc

  • Purely Sabahan and A Gunner
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 7212
  • Popularity: +11/-29
  • Gender: Male
  • Live Along With SR.COM
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #1 on: May 02, 2008, 02:24:19 PM »
thks kay...byk info ko bagi sama kami until one extend sya beranggapan ko ni terlampau free di ofis kekekekeek
It's better to die on something rather than living for nothing...

Offline Kayoti

  • LFC 4ever
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 10048
  • Popularity: +13/-1
  • Gender: Male
  • 18+5 > 19+3...We are STILL the BEST !!! :P
    • http://www.newsnow.co.uk/newsfeed/?name=Liverpool
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #2 on: May 02, 2008, 02:28:58 PM »
thks kay...byk info ko bagi sama kami until one extend sya beranggapan ko ni terlampau free di ofis kekekekeek

komputer kiri kanan boss.....hahahaha....
YNWA....

Offline matt le blanc

  • Purely Sabahan and A Gunner
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 7212
  • Popularity: +11/-29
  • Gender: Male
  • Live Along With SR.COM
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #3 on: May 02, 2008, 02:34:23 PM »
komputer kiri kanan boss.....hahahaha....

sya even worse...depan, kiri dan kanan ada pc...cuma depan tu ja lah sya punya hehehe...
It's better to die on something rather than living for nothing...

Offline Rhino_Kid

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1824
  • Popularity: +2/-1
  • Gender: Male
  • Sabahrhinos.com for Life
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #4 on: May 02, 2008, 02:42:27 PM »
sya even worse...depan, kiri dan kanan ada pc...cuma depan tu ja lah sya punya hehehe...

ini bukan cerita pasal Asal Usul nama Sabah sdh ni...cerita pasal komputer kiri kanan sdh ni  :D :P :sneaky:

Offline Kayoti

  • LFC 4ever
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 10048
  • Popularity: +13/-1
  • Gender: Male
  • 18+5 > 19+3...We are STILL the BEST !!! :P
    • http://www.newsnow.co.uk/newsfeed/?name=Liverpool
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #5 on: May 02, 2008, 02:47:30 PM »
yabah! lari topik sdh kamu nii....baliklah ke panggal jalan..... ;-)
YNWA....

Offline mrBadak

  • Ketua Kampung
  • Administrator
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4704
  • Popularity: +13/-9
  • Gender: Male
  • Founder
    • http://mrbadak.com
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #6 on: May 02, 2008, 04:23:02 PM »
actually, blank sia ni kalau pasal asal-usul tempat di sabah... yang sia tau, sana Nosoob saja lah, duuulu kunun tu area terbakar, entah hutan ka kampung, semua habis nosooobbbb orang kadazan bilang.. hangus la kunu.. tu lah smpai ni hari kena panggil kg nosoob.. ada org nosoob ka buli kasi the facts sini?

tapi tempat yg sia betul2 mau tau ialah 'menggatal'... napa kena kasi nama tu ah?
Your hate makes us stronger | Glory Glory Man United :evil2:

Offline cai_elbyte

  • Global Mod
  • Geng Elite
  • ****
  • Posts: 3835
  • Popularity: +8/-0
  • Gender: Male
  • KISS AND HUG...
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #7 on: May 02, 2008, 05:31:33 PM »
yg sia tau pasl keningau....kena ambik nama sempena kayu manis...tu jak lerrr...hehe

Offline Anak Perantau

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1107
  • Popularity: +1/-1
  • Gender: Male
  • AP..... jalan terus..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #8 on: May 09, 2008, 03:31:47 PM »
sana tenom dulu tu kampung hilang sekarang sudah jumpa ...jadi nama tu kampung ialah kampung baru jumpa..

sia dingar2 org2 tua cakap perkataan likas datang daripada logat lekas....sempena dengan era jepun dulu yg  mengebom borneo utara di area kk...so rakyat tempatan cepat2 lari menyelamatkan diri dgn logat lekas...yg memjadi sebuah penempatan di pantai barat..
heran saya....

Offline Anak Perantau

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1107
  • Popularity: +1/-1
  • Gender: Male
  • AP..... jalan terus..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #9 on: May 09, 2008, 03:33:43 PM »
TENOM sempena dengan nama pahlawan murut yg yertulis dlm sejarah tu kan c Antanom

KOTA BELUD .....belud bermaksud bukit dlm bahas bajau...keadaan tempat yg berbukit bukau membawa kpd nama kota belud ' kota berbukit'....dulu era2 70-80 an sapa pg kotab belud tau lah mcm mana keadaan jalan lama kalu ikut tenggilan....paning kepala o..jalan mcm ular...bukit2.
« Last Edit: May 09, 2008, 03:39:03 PM by Anak Perantau »
heran saya....

Offline Kayoti

  • LFC 4ever
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 10048
  • Popularity: +13/-1
  • Gender: Male
  • 18+5 > 19+3...We are STILL the BEST !!! :P
    • http://www.newsnow.co.uk/newsfeed/?name=Liverpool
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #10 on: May 09, 2008, 03:43:45 PM »
sana tenom dulu tu kampung hilang sekarang sudah jumpa ...jadi nama tu kampung ialah kampung baru jumpa..

sia dingar2 org2 tua cakap perkataan likas datang daripada logat lekas....sempena dengan era jepun dulu yg  mengebom borneo utara di area kk...so rakyat tempatan cepat2 lari menyelamatkan diri dgn logat lekas...yg memjadi sebuah penempatan di pantai barat..

hehehe...interesting?? cool!! ;-)
YNWA....

Offline Anak Perantau

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1107
  • Popularity: +1/-1
  • Gender: Male
  • AP..... jalan terus..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #11 on: May 09, 2008, 04:17:09 PM »
actually, blank sia ni kalau pasal asal-usul tempat di sabah... yang sia tau, sana Nosoob saja lah, duuulu kunun tu area terbakar, entah hutan ka kampung, semua habis nosooobbbb orang kadazan bilang.. hangus la kunu.. tu lah smpai ni hari kena panggil kg nosoob.. ada org nosoob ka buli kasi the facts sini?

tapi tempat yg sia betul2 mau tau ialah 'menggatal'... napa kena kasi nama tu ah?

sia pun rasa heran juga nama ni tempat...kalu sya sebut nama ni tempat orang semnjg memang gelak...

tp sia penah dingar urg tua2..cakap zaman dulu2 penduduk sekitar tu kena jangkitan penyakit kulit bah ...dorang kata mcm tu satu kampung kana tu tu gatal-gatal pada kulit..tu yg muncul nama menggatal..

lagi satu sia dingar...zaman2 dulu jejaka n gadis kat situ semua comel...tp gatal2...tu yg simbolik jd kampung menggatal...kakakaka....ni org c cerita jak....ntah betul ntah tidak kan...
heran saya....

Offline Ed

  • Great Emperor
  • Super Mod
  • Geng Karas
  • *****
  • Posts: 2804
  • Popularity: +5/-0
  • Gender: Male
  • - he who hesitates is lost -
    • Aut Vincere Aut Mori
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #12 on: May 10, 2008, 08:11:33 AM »
Kota Kinabalu asal Api-Api (dari nama pokok api-api) kemudian pergi Jesseltown then jadi Jesselton kan kalau ndak silap

Tapi yang sia tau (pernah baca sana news paper) adalah Putatan. Asalnya British kasi nama Putat Town (Bandar Putat), tapi sudah kalau lidah orang tempatan, terus dari Putat Town jadi Putatan jalan terusssss :P
- We will try it out with you, ye that have harried and held,
- Ye that have bullied and bribed, tyrants, hypocrites, liars!

Offline WahLau

  • Awal bah.....
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 5467
  • Popularity: +2/-0
  • Gender: Male
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #13 on: May 10, 2008, 08:28:46 AM »
Kota Kinabalu asal Api-Api (dari nama pokok api-api) kemudian pergi Jesseltown then jadi Jesselton kan kalau ndak silap

bukankah api-api diberikan nama sebab pernah berlaku kebakaran besar di "Api-api"/KK ... dan org-org cina khususnya Hakka sampai sekarang masih panggil KK tu "Api" .... kalau dia bilang mau pigi KK dalam bahasa Hakka... " Ngai oi hii Api" ... saya mau pigi KK .....
Sabah dulu baru Liverpool.....

Offline ugly-kid

  • John 3:16
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 5081
  • Popularity: +8/-0
  • THIS IS ANFIELD
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #14 on: May 10, 2008, 08:33:27 AM »
beaufort..

berasal dr nama salah seorg pegawai british...

ni beaufort ni pemes juga la..sbb d US pun ada beaufort..kalu ikut wikipedia..beaufort d sabah mcm sister town bagi yg beaufort d sabah..

sama..yg bikin pemes lagi ni beaufort..sbb dlm meteorologi...ada tu kana pakai skala beaufort..tingu betapa pemes nya beaufort..
“It’s not like their supporters have just come to watch the team, it’s as if you are playing them as well!” - Ashavin on Anfield Atmosphere