Author Topic: Asal usul nama tempat di Sabah  (Read 14998 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lady_drogba

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 139
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Female
  • ....out of your mind..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #15 on: May 10, 2008, 06:58:04 PM »
sia pun rasa heran juga nama ni tempat...kalu sya sebut nama ni tempat orang semnjg memang gelak...

tp sia penah dingar urg tua2..cakap zaman dulu2 penduduk sekitar tu kena jangkitan penyakit kulit bah ...dorang kata mcm tu satu kampung kana tu tu gatal-gatal pada kulit..tu yg muncul nama menggatal..

lagi satu sia dingar...zaman2 dulu jejaka n gadis kat situ semua comel...tp gatal2...tu yg simbolik jd kampung menggatal...kakakaka....ni org c cerita jak....ntah betul ntah tidak kan...

bukan setakat orang semenanjung ja yang gelak, sapa2 ja yang paham kalau 1st time dengar tetap ketawa punya la.. 
dengar2 cerita nama 'menggatal' tu mau di modified kan jadi 'mangatal' kalau tidak silap la.. lupa pla apa sebabnya.. tapi cerita ni macam lama sudah la setakat ni tiada pun perubahan nama..

sa dengar2 pun nama menggatal tu pasal orang sana kena penyakit gatal-gatal yang susah mau baik kunun la..

mACam-MaCam aJa..

Offline Lady_drogba

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 139
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Female
  • ....out of your mind..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #16 on: May 10, 2008, 07:07:08 PM »
macam mana sudah Jesselton tukar nama Kota Kinabalu a.. ^-^
lupa sudah sa ni cerita ow.. nanti cucu cicit tanya enda terjawab pla.. :sweaty: :D
anyone?? B) B)
mACam-MaCam aJa..

Offline Ed

  • Great Emperor
  • Super Mod
  • Geng Karas
  • *****
  • Posts: 2804
  • Popularity: +5/-0
  • Gender: Male
  • - he who hesitates is lost -
    • Aut Vincere Aut Mori
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #17 on: May 10, 2008, 07:12:56 PM »
Mengatal bukan dari Mangga Gatal punya pokok ka?
- We will try it out with you, ye that have harried and held,
- Ye that have bullied and bribed, tyrants, hypocrites, liars!

Offline Rhino_guRL

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1675
  • Popularity: +7/-0
  • Gender: Female
    • Her Name is NOY
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #18 on: May 12, 2008, 12:09:18 AM »
Mengatal bukan dari Mangga Gatal punya pokok ka?
manga gatal tuh, mcm mana pokok dia ahh? x pernah dgr pula...ehehe
I myself am made entirely of flaws, stitched together with good intentions...

Offline Kayoti

  • LFC 4ever
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 10048
  • Popularity: +13/-1
  • Gender: Male
  • 18+5 > 19+3...We are STILL the BEST !!! :P
    • http://www.newsnow.co.uk/newsfeed/?name=Liverpool
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #19 on: May 12, 2008, 09:00:35 AM »
uinah! funny juga kan....hehehe ;-)
YNWA....

Offline WahLau

  • Awal bah.....
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 5467
  • Popularity: +2/-0
  • Gender: Male
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #20 on: May 12, 2008, 09:18:22 AM »
macam mana sudah Jesselton tukar nama Kota Kinabalu a.. ^-^
lupa sudah sa ni cerita ow.. nanti cucu cicit tanya enda terjawab pla.. :sweaty: :D
anyone?? B) B)


banyak juga cerita pasal nama KK ni. kalau macam di http://en.wikipedia.org/wiki/Kota_Kinabalu#Original_names ada lain .... Jesselton tukar semula nama ke Kota Kinabalu lepas sabah masuk ke Malaysia ...
Sabah dulu baru Liverpool.....

Offline Lady_drogba

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 139
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Female
  • ....out of your mind..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #21 on: May 12, 2008, 12:35:43 PM »
banyak juga cerita pasal nama KK ni. kalau macam di http://en.wikipedia.org/wiki/Kota_Kinabalu#Original_names ada lain .... Jesselton tukar semula nama ke Kota Kinabalu lepas sabah masuk ke Malaysia ...

thanks bro.. :)
mACam-MaCam aJa..

Offline Ondong

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1913
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Male
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #22 on: May 15, 2008, 08:13:58 AM »
Dulu Kudat ni panuh dengan lalang (kebanyakan tampat). Mana Jipun mana urang putih, semua tanya tu nama tumbuhan. Lalang dalam bahasa Rungus ialah kutad. Jadi dua2 bangsa ni tanya ni rumput apa nama kunun. Jadi org Rungus yg dijumpa kasi tau namanya kutad. Sebap susa butul sebut tu nama (apa lagi kalau Cina yg sebut). Lama kelamaan kutad jadi Kudat.

Dan untuk makluman, pekan Kudat yg ada Pekan Tomborungus, Padang Golf, Marina Resort, Milimewa, Maybank tu dulunya adalah air (laut). siring laut dulu adalah Kg. Air. Shell tu pun kira di laut suda tu.

Dijadikan sorita, landasan yg dakat tampat si UK karaja sikarang tu adalah peninggalan Jipun. Saya punya datukpun ada karaja sikijap sebelum lari balik kampung di Kg. Mompilis, Matunggong.

Bah, smpi suda si UK... tp aku ke bilik termenung dulu.

Offline Gundohing

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 2818
  • Popularity: +4/-2
  • Gender: Male
  • Tatap ManU..sia sudah bilang.!!!!
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #23 on: May 15, 2008, 08:56:13 AM »
Dulu Kudat ni panuh dengan lalang (kebanyakan tampat). Mana Jipun mana urang putih, semua tanya tu nama tumbuhan. Lalang dalam bahasa Rungus ialah kutad. Jadi dua2 bangsa ni tanya ni rumput apa nama kunun. Jadi org Rungus yg dijumpa kasi tau namanya kutad. Sebap susa butul sebut tu nama (apa lagi kalau Cina yg sebut). Lama kelamaan kutad jadi Kudat.

Dan untuk makluman, pekan Kudat yg ada Pekan Tomborungus, Padang Golf, Marina Resort, Milimewa, Maybank tu dulunya adalah air (laut). siring laut dulu adalah Kg. Air. Shell tu pun kira di laut suda tu.

Dijadikan sorita, landasan yg dakat tampat si UK karaja sikarang tu adalah peninggalan Jipun. Saya punya datukpun ada karaja sikijap sebelum lari balik kampung di Kg. Mompilis, Matunggong.

Bah, smpi suda si UK... tp aku ke bilik termenung dulu.


sia tau...sambil ko mencangkung...mesti ko cari idea lain kan???? :P :P :P...bah mainoh...
ManUnited akan menjuarai epl yg ke-20,Sabah kekal Liga super!!..menang kalah tatap sukung!!!
sain mati sudah tuu...he

Offline lumiding

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 2796
  • Popularity: +8/-0
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #24 on: May 15, 2008, 08:59:32 AM »
Mengatal bukan dari Mangga Gatal punya pokok ka?

sy dingar2 mmg begini...
Practice Make Progress.

Offline Anak Perantau

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1107
  • Popularity: +1/-1
  • Gender: Male
  • AP..... jalan terus..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #25 on: May 15, 2008, 09:27:45 AM »
kebanyakan asal nama2 tempat bermula pada satu2 kejadian yang simbolik...lg nama2 sebelah pantai timur pulak?..mcm tawau,lahad datu,sandakan,marotai,kunak...n lain2.
heran saya....

Offline Ondong

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1913
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Male
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #26 on: May 15, 2008, 10:37:59 AM »

sia tau...sambil ko mencangkung...mesti ko cari idea lain kan???? :P :P :P...bah mainoh...




Tau tak peee...  :P  :D  ;-)


Satu lagi mau di share. Kalau yg bangsa Ubian, durg cakap asal Kudat adalah dari perkataan takudat (tekejut dalam bahasa durg). Kunun masa kapal british masuk pelabuhan Kudat, dia kuarkan bunyi yg kuat. Jadi takajut la durg. Jadi tiap kali kapal datang, misti durg takajut. Contoh kalau kapal datang dan bebunyi, durg akan cakap 'kuddat aku' (takajut aku). Cuma yang jadi cakap-cakap org sini tu kapal belakang lagi. Tu Jipun duluan.

Offline ukaulili

  • Geng Tatap
  • ***
  • Posts: 156
  • Popularity: +0/-0
  • Gender: Male
    • http://scientex.com.my
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #27 on: May 15, 2008, 04:05:34 PM »
menarik untuk dikongsi bersama ttg nama2 tempat di negeri kita ini...sia pun ada juga dengar2 cerita tentang asal usul nama tempat2 di sabah.

1. Kinabalu

cerita dia mcm ni kunun, ada ni 2 org apek cina menjual candu...jual punya jual yg saturang jadi jeles abis dia punya inda kana beli2, asik yg saturang punya ja yg laku...so apa lagi, mamanas lah si kawan, gadu durang...yg suda untung lari, yg saturang mengejar sambil membaling batu....sampailah d satu tempat saturang tu kapus2 suda inda buli belari, c apek blakang melakukan umbanan yg terakhir dan akhirnya kena.... apa lagi gembira sakan lah dia...mau tau apa dia ckp, BALU KENA BALU KENA BALU KENA BALU KENA....jadi lah tempat tu..... balu.....(kina....balu)  :D :D


2. Kinarut

ni nama tempat mungkin ramai orang yang tau...menurut fakta sejarah (tombirang ja sia :D :D) 2 orang pedagan yg sampai d pulau borneo ni (Overback & Dent) saturang British n saturang US punya olang mau buka ladang di borneo....oleh kerana bilangan penduduk tempatan (Kadazan, Dusun, Murut, rungus) yg kurang n masih terikat dengan kehidupan nomad(pindah rendah) maka company telah jalan2 cari makan sekitar nusantara untuk cari hamba abdi n yg paling ramai kana tangkap n kana bawa g borneo time tu ialah org bajau n suluk....company juga tangkap org2 cina dari China untuk kerja d ladang d borneo..so mana mungkin bangsa2 ini ble hidup harmony mcm skarang kan...jadi wujud lah perkampungan2 kecil mengikut bangsa2 yg ada....dan salah satu pekan yg pimos time tu ialah China Road....tapi bila urang dusun ckp....."ko p mana aman"? mooi oku pomoli sigup hino kina rud....lama2 jadi di kinarut... :D :D




Mana-mana saja bah

Offline Anak Perantau

  • Geng Karas
  • ****
  • Posts: 1107
  • Popularity: +1/-1
  • Gender: Male
  • AP..... jalan terus..
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #28 on: May 15, 2008, 04:10:34 PM »
hehe...bagus..bagus...ada pa lg cerita?
heran saya....

Offline ep71

  • Livin on A Prayer
  • Geng Elite
  • *****
  • Posts: 4952
  • Popularity: +4/-0
  • Gender: Male
    • Hewie's Jerseys
Re: Asal usul nama tempat di Sabah
« Reply #29 on: May 18, 2008, 12:17:20 AM »
TENOM sempena dengan nama pahlawan murut yg yertulis dlm sejarah tu kan c Antanom

kalau yg crita2 lawak tu..Tenom ni dapat nama pasal ada Ten Oms yg pemes di sana time tu..hehehe :P rofl

tu Tamparuli pula mcm mana? gabungan Tampar & Uli ka? mungkin ada kena mengena sama pertanian tu.. :-??
Football Jerseys Grade A For Sale - PM me for more info or CLICK below
http://www.sabahrhinos.com/forum/index.php?topic=4050.0